Tips inför maraton

5 Dagar kvar!

Det är sista veckan innan Stockholm Maraton.
Nu blir det mycket snack om marathon.
Jag ser fram emot men samtidigt är jag jättenervös!
Hur laddar man sista vecka?
Det är så mycket man måste tänka på!

Som ni vet, jag kommer att springa med MissAgdas namn på SM.
Milla skriver på La Röhnisch blogg och där skrev hon om sina sista-minuten-maratontips!
Jag uppskattar mycket inlägget! Det är så viktigt med all sådana tips man kan få!
Här kommer några av dem:
Precis innan och under loppet:
1. Maraton är en mental sport. Tro på dig själv. Peppa dig själv. Prata högt och ge dig själv en klapp på axeln.
2. Vila hela marathonveckan. Stretcha mycket. På torsdag kan du ge dig ut på en liten joggingtur, men ta det lugnt.
3. Ät mycket dagarna innan. Jag brukar även kolhydratladda med Dexals sportdryck som är avsedd för just laddning.
4. Ät en rejäl frukost på morgonen dagen när loppet ska gå, ät runt kl 09-10. Ät dig nästan proppmätt och sedan bara ett litet mellanmål runt 12-13. Jag sprang min första mara nästan direkt efter frukosten och fy vad mätt jag kände mig. Ingen höjdare.
5. Ta på dig ett vätskebälte och skippa de 2 första vätskestationerna (det är TRÅNGT där, man måste köa och förlorar en massa tid) och drick ur vätskebältet istället. Men kom ihåg att dricka redan från början trots att du inte känner dig törstig. Drick lite hela tiden. Varva mellan vatten och sportdryck.
6. Ha med lite extraenergi i vätskebältet. Jag brukar ta energigel (jag tar det efter varje avklarad mil) och några dextrosol-pastiller.
7. Ta korta spurter när benen känns stela. Då aktiverar du lite andra muskler (de snabba muskelfibrerna) och väcker benen. Har du kört intervaller under året så kommer du att märka att det finns dolda krafter på benen!! Dessa fibrer (+ pannbenet!) aktiverar du även under slutspurten.
8. En gång till: Tro på dig själv. Det är det det handlar om.

Visst är det spännande??
Hur laddar du som ska springa ett lång lopp?

10 tankar på “Tips inför maraton

 1. Jag sprang min första halvmara häromveckan; Göteborgsvarvet. Bra tips jag fick då och gjorde var en Resorb innan (socker-salt-lösning) vilket var toppen eftersom det var varmt… tog även en tablett Immodium innan – dämnade magen lite… toppen även det. Tilläggas är att jag är sjuksköterska – så det är inga konstiga piller…! Lycka till – du fixar det !!

  • Hej och tack för dina tips. En fråga, vad är Immodium tabletter? Köper man dem i Apoteketet? Hur många tar man
   Hoppas du kommer tillbaka till bloggen 🙂

 2. Har vilat från löpningen senaste 10 dagarna men snart är det dags.

  Min plan är följande:

  Måndag: Tempopass 9 km kuperat (ca 3 km tävlingsfart)
  Tisdag: Kundaliniyoga.
  Onsdag: Powersim, Mkt kolhydratrik kost.
  Tors: Löpning ca 6-7 km lättpass med fartökningar. Mkt kolhydratrik kost.
  Fre: Vila. Mkt kolhydratrik kost.
  Lördag: Stor frukost sedan STHLM MARATON kl 14. Förtitvåkommatvåkilometer asfaltsmangel i 5:30 fart.
  Söndag: Vila

  Hur laddar du på lördag?

 3. Tack. Nu är benen med mig och jag är frisk till 95%. På yogan igår hade jag hur mkt kraft som helst. Tänk vad två veckors halvvila kan göra en formtopp.

  😉 Lycka till på lördag och ditt nya rekord

 4. sorry….
  2 ggr under långpass… och då blir man lite orolig. Jag fick tipset av en annan sjuksköterska som sprang. Jag tog en tablett!
  Lycka till – skall bli kul att höra dina erfarenheter efteråt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.