Några av mina tips för att springa i kylan


Jag har tänkt länge på att skriva ett inlägg om hur jag gör för att springa när det är riktigt kallt. Jag minns när jag började att springa för några år sedan hur jag gjorde när det var vinter. Jag läste allt jag kunde på internet, jag frågade alla som hade erfarenhet om det, jag frågade på Facebook,  jag läste alla löpartidningar, etc.   Härom dagen, första dagen som var superkallt för säsongen, tänkte jag medan jag sprang om jag inte borde dela med mig mina tips?
Jag tror det är många som vill veta.
Det är saker som funkar för mig och jag har provat. Det betyder inte alls det är rätt eller fel!

Jag tänker inte upprepa alla basicsaker som ni har läst överallt och är lätt att hitta. Utan jag tänker skriva om några saker som gör mina rundor möjliga.
Nu pratar jag om saker jag använder när jag ska ut och springa och alla runt omkring mig börjar att undra vad jag håller på med? ha ha
Ni vet, när folk frågar: ska du verkligen gå ut och springa? Måste du göra det?
Ja, vi pratar om temperaturer kallare än -5 grader förstås. Jag har sprungit även när det har varit -17 -18 grader!

VÄDER

Om du bestämmer dig att springa när det är många grader kallt, ta det lugnt. Jag är ganska känslig i lungrören och det hände ofta jag hostar i många timmar efter det jag kommit hem, på grund av all kall luft jag andades in.
Det är ingen fara med att springa när det är kallt, bara man klär sig varmt och sänker farten, se till att inte bli kall och för det inte ska ta för hårt på luftrören. Airtrim rekommenderas när det är kallare än -15oC.

STRUMPOR

Jag springer i stort sett nästan alltid i ullstrumpor oavsett årstid. Men på vintern springer jag alltid i ett par långa ullstrumpor från Gococo. Ullen håller dig varm om fötterna. De är egentligen en skidmodell men de funkar perfekt för att springa under vintern. De dagarna det är kallare än -5 grader har jag aldrig frusit. I helgen var det -17 grader och de funkade perfekt.
Fördelen är att jag har de ovanpå tightsen så det blir som ett lager till som gör mig varmare. Tårna fryser aldrig heller. De är dessutom snygga!
Modellen heter: Gococo Skiing.LÖPARKJOL

Ett plagg som har blivit lite av min signature. Jag springer också nästan alltid i löparkjol året runt. Men nu när det är verkligen kallt, vad är bättre än en täckkjol?
Jag brukar ha mina dubbla tights: först ett par billiga thermo-leggins från rusta (39.90 kr) och sen ett par vanliga tights ovanpå.
Sedan kommer löparkjolen. Men för riktiga kalla rundor tar jag en täckkjol! Jag lovar att ni kommer inte att frysa om rumpan! Aldrig mer!


Förra  helgen var jag i Täby och sprang lite med några kompisar runt TEC-banan. Tobias hade ett par täck-shorts ovanpå tightsen. Alltså för killar!
Jag vill gärna tipsa er killar för att han tyckte de var fantastiska och han frös inte heller!
För att jag antar det är inte många killar som inte känner sig så bekväma i kjol. Jag tycker inte det är något fel på det heller.
Ni kan hitta täck-shortsen i Stadium Outlet och kostar de bara 299 kr! Visst låter det som ett jättebra alternativ?
Modellen heter: SO LIGHT SHORTS (Jag är inte sponsrad!)

täck-shorts

VATTENFLASKOR

Att bära vätskan under ett långpass har varit lite svårt att lösa förut. Under åren har jag lärt mig en del om hur man gör.
Om man springer med en vanlig vattenryggsäck eller väst med en vattenblåsa finns det risk att vattnet kan frysa i slangen eller munstycket. Problemet brukar vara ispropp i slangen. Blås tillbaka vattnet ur slangen efter du druckit. Det kan bli bättre att sätta ryggan närmare kroppen.

Nu har jag hittat något lite bättre. Jag har sprungit hela förra året med en väst  och två vattenflaskor på framsidan. Dels är det lättare att under ett ultralopp själv fylla i utan att krångla med att ta av hela västen och dels för att jag har hittat två thermo-flaskor som håller vattnet ljumt.

Att det är en Thermo variant gör att den håller drycken kall under varma dagar, och den fungerar bra under vintern om du vill ha varm dryck med dig på träningspassen. Perfekt!

Jag fyller halva flaskorna med kallt vatten och sen andra halvan med lite kokat vatten. Dessutom hålls flaskorna nära kroppen och så länge man rör på sig är de ljumma trots många minusgrader.
Flaskorna hittade jag på Fjellpuls webbutiken. Märket är Dynafit
Modellen heter: Alpine Thermo Bottle o.5L

VANTAR

Även när det är -17 grader sprang jag med 3 par vantar. Jag gillar tunna vantar. Jag har alltid ett par ullvantar ( Ja, ull igen!) som är supertunna men de är nära huden och de håller mig varm och framför det känns det aldrig för varmt som vanliga stickade vantar annars gör!
Sen har jag ett par till beroende på hur kallt det är, men jag brukar ha ett par tunna tygvantar. De dagarna som är superkallt då tar jag ett par ullstickade-nofingers vantar ovanpå!
Voila! Perfekt!


Hoppas det hjälpte lite!
Nu är det bara köra på!

3 tankar på “Några av mina tips för att springa i kylan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.